Redan som liten visade sig mitt oerhört starka intresse för djur. Jag är uppvuxen med en pappa som avlat travhästar och en mamma som fött upp hundar, katter och får, så har jag nog präglats lite extra för att fortsätta i samma spår, just med avel.

När jag träffade ”Islandshästen” för första gången  sa det klick direkt!

Första islandshästarna  köptes 1999.

Tova & Hjaltalin från Isberga

❤️❤️

Hjaltalin, min hjälte, var 3 år och nykastrerad när han blev min, jag red in honom och han lärde mig vad "häst" är, både på gott och ont hade vi många upplevelser tillsammans. Vi tävlade några gånger, han var ingen stjärna på banan, men min stjärna var han alltid, och jag lärde mig nog mer av att jobba med honom än om han hade varit en färdig tävlingshäst där redan allt fanns på plats, det är jag tacksam för. 

Jag körde även in honom och vi for fram på grusvägar, genom skog och över kalhyggen med travsulkyn, bl a till lanthandeln där han snällt stod och väntade utanför, på vintern körde vi släde och tolkade, på sommaren klippte han gräset i trädgården, fick gå med på ponnyridning mm och han gav mig framförallt så mycket kärlek, så totalt ärlig och genomgo häst! 
Han fick vandra över till de evigt gröna ängarna efter att en illa placerad hovbensfraktur inte ville ge sig.
Hjaltalin sitter djupt stämplad i mitt hjärta!

prev next

Själva avelsdelen började med att det skulle vara roligt att ta ett föl med Tova, hon köptes som 1-åring för sin fina stam, och vackra utseende, och som även visade sig ha ett fantastiskt lynne och bra gångarter. 

Beslutet var inte svårt, och hon betäcktes med det ”säkra kortet” Mökkur frá Varmalæk och första fölet Lúfa från Backgården föddes 2001. 

Att Tova skulle bli ”grunden” till ett långt avelsarbete visste jag ju inte då, men när hon köptes fanns ändå planen med, ifall det skulle bli så, men inget var bestämt eller fullt planerat. 

Lúfa fick sedan Lilja från Backgården 2005, som i sin tur fick Loka från Backgården 2009, som sedan fick Lofti från Backgården 2013, (som är pappa till bl a Stella och Silla) Lótus från Kalvudden 2016, (som är pappa till Glögg) Ló från Kalvudden 2017, och Loki från Kalvudden 2018. 

Sedan har det fötts föl efter andra ston som köpts in och fötts upp genom åren, men det är denna grundlinje som vill bevaras.

Mål & Drömmar

Avelsmålet med islandshästarna förutom kvalitet och hållbarhet är att få fram vackra, ädla och uttrycksfulla avkommor med bra lynne. Att de är lyhörda och positiva, med naturligt smidiga rörelser, väl separerade gångarter, med vilja och talang för vidare avel och tävling. De ska självklart också kunna fungera som härliga ridhästar för den som inte har tävling/avel som hobby.

När det gäller avel så kan högt bedömda föräldrar ge avkommor som inte motsvarar förväntningarna och tvärtom. En av tjusningen med avel, som ett lotteri, ibland slår turen in...

Man lär sålänge man håller på, och jag har lyssnat mycket på min egen känsla och smak vilket jag är lite extra stolt över såhär i efterhand när resultat börjat visa upp sig.


De hästar som stannar på gården har mycket med personlig kemi att göra, jag tycker det är enormt viktigt, att det känns rätt i både mage och hjärta. Vissa säljs redan som föl, vissa sparas med tanken på senare försäljning, när de fått en avkomma, kanske visats, ridits in och tränats ett tag. Och vissa stannar såklart för alltid.

Det är svårare att få fram bättre avkommor än sina föräldrar, därför kan det ta ännu längre tid när man sparar på avkommor för avel, som jag gjort under åren, där de ska väntas in åldersmässigt med, men det är värt mödan då det hela ger så otroligt mycket tillbaks!

 Som för de flesta har familjelivet tagit upp en stor del av livet. Men jag har aldrig lagt hästeriet helt åt sidan för det. Att föda upp har varit en bra lösning under dessa år då det inte kräver samma tid som när man är igång och tävlar t ex, där det kräver många fler timmar om dagen i stallet. 

Jag hoppas däremot framöver när barnen blivit mer ”självständiga” att kunna komma iväg mer och visa fram både mina ston och hingstar på tävlingsbanor och avelsbedömningar.


Mina uppfödningar